Over mij

Mijn foto
Bergen, Hordaland, Norway
Ik ben Jurgen, een derdejaarsstudent kleuteronderwijs aan de HUB. Ik ben hier drie maand lang in Bergen en neem deel aan een Erasmus-uitwisseling. Via deze blog kan je mijn Noorse dagen meevolgen. Have fun! Reacties zijn uiteraard meer dan welkom...

Norwegian traditional music

Vrijdag 20 februari 2009

Vandaag stond een nieuw onderdeel van onze 'internationale cursus' op het programma, traditionele Noorse muziek. Onze docent was Anne Kristine Wallace, een heel lieve dame die op deze campus allerlei muziekvakken geeft, ook aan de studenten van de Noorse lerarenopleiding.

Ze heeft ons eerst de verschillende soorten danstypes uitgelegd o.a. halling.

De halling is een Noorse dans. Oorspronkelijk werd de halling begeleid op een Hardangerviool, maar later werden ook andere begeleidingsinstrumenten of complete orkesten ingezet. De Hardangerviool heeft vier snaren maar er bestaan er ook met acht; je bespeelt alleen de bovenste vier snaren, de andere vier versterken de vibraties.
Traditioneel was deze dans een manier voor jonge mannen om indruk te maken, en werd hij gedanst op bruiloften en dergelijke feesten.
De musicus moet de dansers genoeg energie geven om diverse gedurfde bewegingen en sprongen uit te voeren zoals de “nakkespretten”, “krukinger”, “hodestifter” en in het bijzonder de “kastet” (vert: 'worp'). “Kastet” wordt gezien als proeve van kracht, en deze beweging bevat ook het aftrappen van een hoed van een houten stok die zich ongeveer op een hoogte van 230 tot 280 cm boven de vloer bevindt.

Een paar voorbeelden van een Noorse traditionele hallingdans:
http://www.youtube.com/watch?v=AsSgANUfnQQ

Noorse traditionele hallingdans ontmoet hedendaagse dans:
- http://www.youtube.com/watch?v=UBYAbfWkYx8
- http://www.youtube.com/watch?v=Lw1Biz6qxF0&NR=1


Hardangerviool

Andere traditionele instrumenten:


lur


langeleik


bukkehorn

Er is ook functionele muziek zoals ‘lokk’; herders gebruiken deze liederen om hun schapen of geiten te roepen (lied ‘Seidama’ zongen we samen) of ‘laling/huving’; om de aandacht van andere herders te krijgen en ‘bånsull’; wiegeliedjes.

Entertainmentmuziek zoals ‘stev’; een lied van vier verzen, ballads; lang lied dat een verhaal vertelt en een refrein bevat, nieuwe folkmuziek die in een oude stijl zijn gecomponeerd bijvoorbeeld het lied “Per Spelmann”. Dit lied hebben we geleerd vandaag. Grappige momenten, zeker als je naast Velius zit, die een beetje last had van een toonvastheidsziekte…

En je hebt ook religieuze folkmuziek die ‘blue notes’ bevatten. Noten die juist niet vals klinken, om het met mijn eigen woorden te zeggen. Deze ‘blue notes’ hebben niks te maken met blues muziek en alleen getrainde zangers bereiken deze tonen.

Nadien kregen we nog een beetje uitleg over de traditionele muziek van de Sámi, joik. Ze bevatten veel herhalingen. Deze ‘joiks’ uiten meestal gevoelens van bijvoorbeeld de natuur, maar gaan nooit over de natuur zelf, hoe voelt de natuur zich…

Daarna hebben we nog een paar dansjes aangeleerd gekregen en we sloten deze les af met een paar liedjes. Wat een verschil met de vorige lessen…

Geen opmerkingen: