Over mij

Mijn foto
Bergen, Hordaland, Norway
Ik ben Jurgen, een derdejaarsstudent kleuteronderwijs aan de HUB. Ik ben hier drie maand lang in Bergen en neem deel aan een Erasmus-uitwisseling. Via deze blog kan je mijn Noorse dagen meevolgen. Have fun! Reacties zijn uiteraard meer dan welkom...

Contemporary Norsk literature

Dinsdag 3 maart 2009

Vandaag stond er ons weer een nieuw deeltje literatuur op ons te wachten, 'Contemporary Norawegian literature'. Onze docent van vandaag was prof Leif Johan Larsen. Hij zag er ook een echte professor uit, redelijk kaal met lange haren, floeren frakske, lelijke tanden...

Het was weer geen gemakkelijke kost dat we op ons bord kregen vandaag.
Hij begon met een aantal belangrijke periodes en bewegingen te vermelden. Een belangrijke beweging tijdens deze periode was, Vinduet.
Van 1900 - 1950 kwamen vooral de tradtionele werken aan bod in de Noorse literatuur. Vanaf 1960 kwam het modernisme vooral aan bod, met de steden als de belangrijkste punten. Tijdens deze "moderne" periode ontstond de eerste novelle van Knut Hamsun, 'Hunger'.

Vanaf 1966 kwam er een nieuwe beweging, Profil, een jonge literaire groep auteurs. Ze aanvaarden niet langer meer de traditionele literatuur, alleen HUN literatuur was nog belangrijk.
In 1970 kwam er een politieke revolutie, het Marxisme en Leninisme beïnvloedde de Noorse literatuur. De auters schreven onder invloed van het sociale realisme...

Dag Solstad is de beroemste Noorse novellist. In 1970 bezweek ook hij voor het Marxisme, hij werd er zelfs lid van. Maar in 1982 keerde hij het Marxisme de rug toe, door een boek te schrijven waarin hij heel wat negatieve dingen er over schreef. Het boek heet: "Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelse som har hjemsøkt vårt land."
Maar zijn beste boek is, "Genanse og verdighet", geschreven in 1994.

Rolf Jacobsen (1907 - 1994) is een van de meeste bekende poëten van de twintigste eeuw. In 1933 schreef hij "Jord og jern", één van de eerste moderne collecties.
Als Duitsland in 1940 Noorwegen binnenviel was hij onder de indruk door de Hitlerjugend. Hij was een fan van het futurisme; hij beschreef de technologie als iets moois.
Maar achter deze Duitse periode verfoeide hij de technologie en ging hij meer over de natuur schrijven.
We lazen één van zijn vele gedichten, "Stillheten efterpå".

Kjell Askildsen is een van de leiders in het genre, 'short stories', van de twintigste eeuw en vandaag de dag. Hij was een goede vriend van Dag Solstad. Hij was een volgeling van het Marxisme en het minimalisme.

Deze avond ben ik ook nog even gaan zwemmen...

Geen opmerkingen: